dinsdag 27 maart 2018

GRUWELIJK HEDEN



Zou er in de geschiedenis één bladzijde zonder zwart zijn?


Een reeksje foto’s uit een gruwelijk heden in een toen ergens dat ook een plek inneemt in Steyler, toont dat het heden in het nu ergens niet minder gruwelijk is en dat er vanuit de geschiedenis van de mensheid voor diezelfde geschiedenis bar weinig hoop is. Langer dan enkele seconden naar de foto’s kijken lijkt me al te veel, hoewel het loont iets langer naar de executeurs, omstanders en omstandigheden dan naar de onthoofden te kijken. ‘Het loont’? Nee, de beloning ervan, heb ik ervaren, is een nog groter afgrijzen en een afgrondelijke angst die zich niet zozeer openbaart in dromen waaruit je zwetend en naar adem happend wakker schrikt, maar in hoe je je de volgende dag weer in vrede tussen je evenmensen begeeft of je zelf in een spiegel ziet.
Op bovenstaande (ingekleurde) foto is het onderhemd te zien van de Duitse Steyler missionaris Franz Xaver Nies die in de nacht van Allerheiligen op Allerzielen 1897 in Zuid-Shandong samen met zijn confrater Richard Henle door Bokserrebellen om het leven werd gebracht.
          De zogenaamde Boksers waren in opstand gekomen tegen de almaar toegenomen belangen en invloeden van het Westen in China. Het zogenaamde Juyi-incident vormde voor de Duitse Keizer de welhaast gedroomde aanleiding om zijn leger juist voet aan land in Oost-China te laten zetten.
          In samenwerking met o.a. Amerikaanse, Engelse en Japanse troepen werd de Bokseropstand vervolgens neergeslagen, d.w.z. praktisch letterlijk onthoofd.